17 Ocak 2014 Cuma

EVDE YOĞURT YAPIMI


 

                   İzmir'de yaşarken sadece kızlar bebekken yoğurt yapmıştım. Ama ne zaman ki buraya taşındık bayağı bir domestik oldum. Çünkü etrafımdaki herkes yapabileceği herşeyi evde hazırlıyor. Ben de buna çok özeniyorum ve hem internetten hem de yapanlara sora sora öğreniyorum. İlk yaptığım yoğurt ayran kıvamındaydı ama artık alıştım. Kıvamı da tadı da güzel yoğurtlar yapabiliyorum.Şimdi yoğurdun yapılışı şöyle:


MALZEMELER:
- 1 Litre süt (Genelde inek sütü kaynatıyorum.
 Ama pastorize sütte Moova'nın üstüne yok.
 Diğerleri mayalanmıyor bir türlü)
                    - 1 Yemek kaşığı yoğurt (Canım arkadaşım Aslı İzmir'den gelirken
 Foça Yoğurdu getirmiş. Onunla mayaladım)
-1/2 cay kaşığı tuz
- 1 tutam karbonat (Kocacımın önerisi...)
 


İlk basta sütü kaynatıyorum ve serçe parmağımı sokup 7 ye kadar sayabiliyorsam sütün ısısı tamamdır. Bir kabın içinde maya yoğurdunu, tuzu ve karbonatı ekliyorum.


Hepsinin karıştırıp krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyorum. Kaynayan sütten de bir kaşık alıp karışıma ekliyorum . Ama bu işlemleri yaparken tahta veya silikon malzemeler kullanıyorum.


Kaynayan sütün içine mayayı ekleyip karıştırıyorum. 
Yoğurt kabımı da Aslıcım Tupperware'den almış hediye  getirdi .


Kabın ağzını kapatıp üzerini de örtülerle örtüp kuru ve karanlık bir yerde 4 saat kadar beklettim. 


Bu da yoğurdun mayalanmış hali. Sonra  kullanacağım zamana  kadar buzdolabına yerleştiriyorum.

Yoğurdu kabın içinden alırken mutlaka tahta kaşık kullanıyorum. Kıvam nasıl ama...


Ayyy kendimle gurur duyuyorum:)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder